Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna www.amg2007.fora.pl
dla studentów Farmacji na AMG (2007)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wykłady
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sarah227




Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 128
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 12:43, 15 Sty 2011    Temat postu: wykłady

Jakie tematy omawiane były na wykładach? Jest coś innego/nowego niż na skanówkach wrzuconych na naszą pocztę ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liliana Bomba




Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 156
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 14:30, 17 Sty 2011    Temat postu:

ma prosbe do osob , ktore chodzily na wyklady, mozecie napisac, ktore tematy nie byly omawiane?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 17:09, 17 Sty 2011    Temat postu:

z tego co ja wiem to prof. chce zrobić wszystkie zagadnienia, bo jest jeszcze jeden wyklad w ten czwartek i chce dokończyć. Ale może sie myle Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
a.bogucewicz




Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 18:16, 17 Sty 2011    Temat postu:

1. Czym zajmuje się bromatologia, definicje np. żywności, używek, suplementów; daty trwałości, GMO itd.
2. Białka
3.Węglowodany
4.Tłuszcze
5. Składn. min.
6. Witaminy
7. Równowaga kwasowo- zasadowa i charakterystyka żywieniowa
8. Wartość energetyczna żywności, wady żywienia
9. Nietolerancje pokarmowe
10. Elementy dietetyki
11. Odżywianie dzieci
12. Wpływ pożywienia na leki, w tym ich transport oraz interakcje lek- pożywienie i pożywienie- lek. Wpływ leku na wchłanianie składn. pożywienia.
13. Dodatki do żywności
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marta




Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 15:10, 18 Sty 2011    Temat postu:

a czy ktoś może wie czy zanieczyszczenia żywności i zatrucia pokarmowe będą jeszcze omawiane czy to co jest wyżej podane to już wszystko?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lewa




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 284
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rumia:)

PostWysłany: Wto 17:06, 18 Sty 2011    Temat postu:

Profesor mówił, że będą na ostatnim wykładzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewi88




Dołączył: 12 Paź 2008
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:51, 19 Sty 2011    Temat postu:

Na ostatnim wykładzie profesor troche miał nowych slajdów także umieszczam to co zdołałam zapisać. Oczywiście jeżeli zapisał ktoś coś więcej to proszę można uzupełniać. I jednocześnie mam prośbę jezeli profesor dopwiadał coś na wcześniejszych wykładach to było by miło jakby ktoś sie podzielił bo ja nie byłam na wszystkich wykładach...

Wpływ leków na fizjologiczne wykorzystanie składników pożywienia
Pierwotne- wpływ leku na śluzówkę przewodu pokarmowego, na procesy w jelitach i trawienie i wchłanianie
Wtórne- zły stan odżywienia organizmu, lek ogranicza wtedy wchłanianie składników odżywczych

Leki wchodzą w interakcję z składnikami pożywienia poprzez:
- zmianę czasu przejścia składników przez przewód pok. ( wzrost perystaltyki-leki przeczyszczające)
- zmianę perystaltyki jelit (spadek perystaltyki- leki p-cholinergiczne)
- osłabienie lub zahamowanie aktywności wydzielania enzymów trawiennych przez uszkodzenie błony śluzowej( leki p-nowotworowe, alkohol)
-ograniczenie wydzielania soli kw. Żółciowych w procesie trawienia tłuszczów(żywice jonowymienne)
-tworzenie w przewodzie pokarmowym związków kompleksowych ograniczających lu uniemożliwiających przyswajanie skł. Odżywczych

Albuminy krwi łączą sie z lekami i składnikami odżywczymi które mogą wzajemnie ze sobą konkurować.
Przykład1: kw. Acetylosalicylowy wpływa niekorzystnie na transport kw. Foliowego
Przykład 2: estradiol i kortyzol stymulują syntezę transferyn w wątrobie tym samaym nasilając wiązanie folianów z białkami

Wpływ leków na metabolizm składników odżywczych
-wit. B2,B6 i kw.foliowy- leki zmniejszają ich metabolizm
-Wit. D- niektóre leki zmniejszają jej metabolizm co skutkuje zmianą przyswajalności Ca
-Antymetabolity kw. Foliowego konkurują z kw.foliowym o miejsce w szlakach metabolicznych np metotekstrat
-Antagoniści wit B2- chlorpromazyna, imipramina, tetracyklina, doksorubicyna nasilają wydalanie metabolit…ów wit.B2
-Antagoniści pirydoksyny_ L-DOPA, penicylamina hamują nawzajem swoje działanie
-Antagoniści wit, K- acenokumarol zaburza metabolizm i działanie wit k
-Leki moczopędne-wypłukiwanie Na,K,Ca,Mg,Zn
-leko odtruwające(zw. Kompleksowe np. EDTA)- tworzą trwałe połączenia z metalami przez co mogą wiązać niezbędny Zn i Cu

I jeszcze trochę z substancjo obczych:
Subst. dodatkowe identyfikuje się za pomocą:
-literki E
-nr identyfikacyjny wg INS

ADJ(acceptable Daily Intakie)- dopuszczalne dzienne pobranie wyrażone ilością sub. dodatkowej w mg/kg mc która pobrana codziennie w ciągu całego życia wraz z pożywieniem i innych źródeł nie okaże sie szkodliwa dla człowieka.
MTDI(maximum tolerable Daily intake) np dla fosforu który jest zarówno skł. odżywczym jak i sub dodatkową.


Ostatnio zmieniony przez ewi88 dnia Śro 11:00, 19 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bierka




Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 70
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 11:21, 20 Sty 2011    Temat postu:

Czy faktycznie zdążył prof. zrobić na wykładzie cale zanieczyszczenia i zatrucia?Powiedzcie ze nie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasia




Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 431
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 12:37, 20 Sty 2011    Temat postu:

zatruc nie zrobil. skonczyl na zanieczyszczeniach endogennych (np histamina)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
unforgettable




Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 15:44, 20 Sty 2011    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

zdjecia z dzisiejszego wykladu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Patricia




Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 22:50, 21 Sty 2011    Temat postu:

czy były na ostatnim wykładzie omawiane substancje wiążące, utrzymujące wilgoć, spulchniające, p/zbrylające, glazurujące ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasia




Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 431
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 23:03, 21 Sty 2011    Temat postu:

nie. tylko przelecial przez te slajdy i wymienil ze sa w ogole takie grupy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Patricia




Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 23:09, 21 Sty 2011    Temat postu:

o to dobrze Wink dziękuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
helena




Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 0:32, 22 Sty 2011    Temat postu:

a co jeszcze ominął
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
helena




Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 14:56, 22 Sty 2011    Temat postu:

a nośniki, rozpuszczalniki ekstrakcyjne, gazy, subst. pianotworcze, klarujące
Były?? na slajdach ich nie ma
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin