Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna www.amg2007.fora.pl
dla studentów Farmacji na AMG (2007)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

giełdy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SKieRkA
Administrator



Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 811
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:15, 24 Sty 2011    Temat postu:

dla mnie w ogole test wielokrotnego wyboru jest durny RazzP albo pytania typu:
jakiego koloru jest trawa:
a) jasnozielona
b) ciemnozielona
c) zgniłozielona
d) sraczkowata
e) czarna po spaleniu
buhehehe Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ahroun




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Gdyni, z Gdańska i ze Słupska. :P

PostWysłany: Pon 0:19, 24 Sty 2011    Temat postu:

lol. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ayaa




Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:35, 24 Sty 2011    Temat postu:

Wchłanianie Fe jest ograniczone
a) kw. roślinnymi
b) kw. cytrynowym
c) zw. Mg i Ca
d) garbnikami z herbaty

w wykładach jest wyraźnie napisane, że wszystkie te związki ograniczają wchłanianie żelaza (skan numer 64 z tych wykładów co są na poczcie) , ale coś nie tak mi się wydawało z tym kwasem cytrynowym i doszukując się informacji znalazłam coś takiego:

1. Produkty hamujące wchłanianie żelaza niehemowego:

* fityniany
* roślinne polifenole
* duże ilości cynku i innych dwuwartościowych kationów
* białko sojowe nie przetworzone
* otręby
* białka jajek
* mleko
* kawa i herbata
* substancje zobojętniające zawierające wapń
* fosforan wapnia

2. Produkty zwiększające wchłanianie żelaza niehemowego:

* mięso, drób, ryby
* witamina C
* kwasy organiczne, np. cytrynowy, jabłokowy, mlekowy
* produkty fermentowane otrzymywane z ziarna soi

3. Czynniki poprawiające biodostępność:

* wystepownie niedoboru żelaza w organizmie


Zaufać bezgranicznie naszym wykładom?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexi$




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:41, 24 Sty 2011    Temat postu:

Zasada oznaczania kw. L-askorbinowego polega na:
a) wykorzystaniu właściwości utleniających kw. L-askorbinowego
b) utlenieniu barwnika indofenolowego do bezbarwnego leukozwiązku
c) wykorzystaniu właściwości redukujących kw. L-askorbinowego
d) utworzeniu barwnego kompleksu z 2,6-dwuchlorofenoloindofenolem
ten barwnik się redukuje!

barwnik sie utlenia, a witamina c sie redukuje
poza tym tak zaznaczone odpowiedzi zostały uznane za dobre:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ayaa




Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:44, 24 Sty 2011    Temat postu:

zobacz skrypt str 68 wyraźnie pisze że ten barwnik się redukuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexi$




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:50, 24 Sty 2011    Temat postu:

ok mój błąd Smile

zastanawia mnie w takim razie dlaczego oni uznają za poprawną odpowiedź że się jednak utlenia....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ayaa




Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:55, 24 Sty 2011    Temat postu:

w tym skrypcie można znaleźć trochę błędów.. więc znowu nie wiadomo komu wierzyć..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexi$




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 1:03, 24 Sty 2011    Temat postu:

w skrypcie nie ma błędu bo szukając a innych źródlach wszędzie jest to samo(chcialam blysnąc ale nie poszło Wink )
to jest ewidentny błąd przy sprawdzaniu na korzyść studenta który sie pomylił, w każdym razie mam nadzieje że nasze prace będą sprawdzone porządnie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 9:37, 24 Sty 2011    Temat postu:

Produkty nie zawierające błonnika:
a) orzechy
b) ryby
c) pieczywo razowe
EJ CHYBA RYBY I ORZECHY NIE ?? a nie same ryby
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasia




Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 431
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 11:01, 24 Sty 2011    Temat postu:

orzechy maja duzo blonnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szyna




Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 233
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 12:35, 24 Sty 2011    Temat postu:

moim zdaniem z tymi psychotropami to tylko 3 dobrze. Głównie chyba chodzi o to żeby nie przyjmować produktów posiadających Tyraminę , bo wtedy z niej tworzona jest adrenalina i jeśli mamy do czynienia np. z inhibitorami MAO to gość ma już przewalone bo adrenalina się nie rozłoży i będzie chodził o z taką miną o - >O_O< o właśnie taką tylko niedługo bo padnie. A to że tam się kijowo wchłąniają to akurat najmniejszy problem. Tzn. na pewno tak jest z inhibitorami MAO, nie wiem czy wszystkie psychotropy tak mają ;P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dr_gangrena




Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Las Wegas

PostWysłany: Pon 22:22, 24 Sty 2011    Temat postu:

a ktos wie ile pytan na tym egaminie jest, bo rożne słuchy chodzą... <confused>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Pon 22:55, 24 Sty 2011    Temat postu:

jtz napisał:

Czerń eriochromową wykożystuje się przy twardości wody, przy samym wapniu - tymolocośtamdługiego
Nie jebnąłem się nigdzie?


jebnąłeś się tylko pisząc "wykożystuje" : P : P

też mnie zastanawiają te sterole ale chyba nie dostarczają energii (kalorii) za to służą do syntezy błon komórkowych i hormonów

Pytanie:
czy witaminy należą do składników odżywczych? nie dostarczają energii, ale są niezbędne w odżywianiu, więc jak je nazwać?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jtz




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 345
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:00, 24 Sty 2011    Temat postu:

odżywcze tak, kaloryczne nie.

W Redzie się pisze przez "ż" Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
n_a




Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:21, 24 Sty 2011    Temat postu:

dostałam dzisiaj od koleżanki z 5 roku zdjęcie egzaminu z 2010 Smile da sie wszystko przeczytaćSmile zdjęcia na naszej poczcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 3 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin