Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna www.amg2007.fora.pl
dla studentów Farmacji na AMG (2007)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

giełdy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 15:45, 25 Sty 2011    Temat postu:

dobrze kombinujesz tak jest nawet w wykladach dokladnie napisane
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 15:45, 25 Sty 2011    Temat postu:

z kogo oni chcą zrobić idiotów, z nas?? bo z siebie już nie muszą!!!!
przecież miało być tak, że nikt nam nie wmówi że białe jest białe, a czarne jest czarne Sad

Laughing Laughing Laughing

a teraz rozważanie o glutenie:
(....) Terapia polegająca na diecie jest ułatwiona dzięki obecności na rynku dużego asortymentu produktów przeznaczonych dla osób dotkniętych celiakią (chleb, makaron, ciastka, spody do pizzy, mąka do ciasta itp.), łatwo rozpoznawalnych dzięki umieszczonemu na opakowaniu "przekreślonym kłosie", który jest symbolem produktów bezglutenowych.

nie widzę wskazań ani wyraźnych przeciwwskazań do bycia zanieczyszczonymi azotanami

orzeszki ziemne mogą być zanieczyszczone azotanami, bo mają kontakt z glebą ( aflatoksynami też! )[/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 15:52, 25 Sty 2011    Temat postu:

Równowaga kwasowo-zasadowa jest zachowana przez:
a) obecne w ustroju zw. buforujące
b) wydalanie CO2 przez płuca
c) wydalanie mocznika
d) wydalanie kreatyniny przez nerki

czy wydalanie mocznika (powstaje w cyklu mocznikowym z CO2 i amoniaku) nie wplywa na tą równowage? przeciez amoniak (azot) alkalizuje, (w sumie wydalanie mocznika to gospodarka azotem, ale tez wplywa na pH )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexi$




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 15:57, 25 Sty 2011    Temat postu:

no ja bym też ten mocznik zaznaczyła

a do tych azotanów i produktów bezglutenowych to ja tego szukalam i nigdzie też wprost nie było powiedziane czy mog czy nie, ale wg sprawdzonego egzaminu nie mogą - zznacznie 3 pozostałych odpowiedzi uznane bylo za prwidłowe le czy temu wierzyc to tez nie jestem przekonana po wpadcez witamina C Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 15:59, 25 Sty 2011    Temat postu:

W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-

siarka nie moze sie utlenic do S2- bo to jest postac ze tak powiem najzajebisciej zredukowana jak tylko sie da : P
poza tym w skrypcie jest napisane ze siarka utlenia sie do SO2 lub S2 (zerowy stopień utlenienia)
jak przechodzi z -2 na 0 to jest utlenianie, ale odwrotnie to już niee....

a jeśli chodzi o odp. A to powiem tyle
pirosiarczan amonu ma wzór: (NH4)2 S2 O7[/b]
ja nie daję głowy że on w tej reakcji powstaje

na 100% dobra jest tylko odpowiedź B
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexi$




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 15:59, 25 Sty 2011    Temat postu:

n_a napisał:
jtz napisał:
cysteina jest inhibitorem nitrozoamin? W wykładach nic nie ma na ten temat

jest inhibitorem r-cji nitrozowania tak jak histydyna, glutation i trójpeptydy obecne w pożywieniu


no własnie jest inhobitorem reakzji nitrozowania a nie samych nitrozomin a wg mnie (na co w sumie uwag zwrocila Sonia Wink) to nie jest to samo Smile więc ja bym custeiny nie zaznaczyła
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dr_gangrena




Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Las Wegas

PostWysłany: Wto 16:03, 25 Sty 2011    Temat postu:

Goś napisał:
W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-


a jeśli chodzi o odp. A to powiem tyle
pirosiarczan amonu ma wzór: (NH4)2 S2 O7[/b]
ja nie daję głowy że on w tej reakcji powstaje

na 100% dobra jest tylko odpowiedź B


b i tylko b, tam powstaje wodorosiarczan amonu a nie żaden pirosiarczyn
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 16:04, 25 Sty 2011    Temat postu:

Wchłanianie Fe jest ograniczone
a) kw. roślinnymi
b) kw. cytrynowym
c) zw. Mg i Ca
d) garbnikami z herbaty

książka mowi ze kw. askorbowy, winowy i jabłkowy ZWIĘKSZAJĄ wchłanianie żelazaa
rowniez: kwas solny, foliowy, białka zwierzece, cukry (glukoza, fruktoza), aminokwasy (Cys, Met, Gly, His, Lys)[/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ayaa




Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:06, 25 Sty 2011    Temat postu:

już wcześniej o to zapytałam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 16:08, 25 Sty 2011    Temat postu:

ej no dobra, ale w żarciu nie siedzą sobie te nitrozaminy, tylko azotany czy tam azotyny z których dopiero mogą powstać nitrozaminy
więc chyba inhibitory nitrozamin i nitrozowania to to samo Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szejron




Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:12, 25 Sty 2011    Temat postu:

Które związki należą do zanieczyszczeń technicznych żywności?
a) rtęć
b) pestycydy
c) chlorek poliwinylu
d) kadm
nie mam pojecia które tu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ayaa




Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:14, 25 Sty 2011    Temat postu:

właśnie też szukałyśmy informacji na ten temat chyba wszędzie, i nie jest nigdzie jasno napisane co wchodzi w skład takowych zanieczyszczeń technicznych... chyba zaznaczyłabym wszystko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 16:14, 25 Sty 2011    Temat postu:

C - PCV
reszta to zanieczyszczenia środowiskowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexi$




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:19, 25 Sty 2011    Temat postu:

to po co to rozwalać na dwie grupy? inhibitory nitrozoamin - powodują zachamownie dzialania powstałych już związkow a inhibitory reakcji nitrozowania - hamuja reakcję powstawania nitrozoamin tak na logike to nie to samo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goś




Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 425
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Władywostok !

PostWysłany: Wto 16:22, 25 Sty 2011    Temat postu:

Z WYKŁADÓW:
zanieczyszczenia chemiczne dzielą sie na środowiskowe i techniczne

zanieczyszczenia środowiskowe: metale ciężkie, pestycydy, azotany, azotyny (a tak przy okazji azotany i azotyny mogą występować w roślinach, mięsie, mleku i przetworach)

zanieczyszczenia techniczne: leki weterynaryjne, hormony, środki czystości, substancje powstałe w wyniku kontaktu żywności z przedmiotami podczas obróbki itd....

są jeszcze substancje anty-odżywcze w roślinach (solanina, amygdalina) i to też są zanieczyszczenia chemiczne, tylko nie wiem które, raczej środowiskowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.amg2007.fora.pl Strona Główna -> Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 7 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin